Vørterkake
Bak en saftig vørterkake med julekrydder og spre en deilig duft i hele huset. Server gjerne kaken med smør og brunost og et glass iskald melk.
Over 60 min
Middels
Ingredienser:
Porsjoner
1 porsjon gir 2 stk.
- 500 g Siktet rugmel
- 1 ts Malt anis
- 1 ts Malt nellik
- 0,5 ts Malt hvit pepper
- 1 ts Malt kardemomme
- 2 ts Salt
- 3 dl Helmelk
- 1 flaske Vørterøl (1 flaske = 3,3 dl)
- 70 g Smør
- 1 dl Mørk sirup (1 dl = 125 g)
- 1 pk Gjær
- 2 dl Rosiner
- 500 g Hvetemel
- 1 stk Egg
- 0,5 dl Helmelk
Fremgangsmåte:
- Bland rugmelet med halvparten av hvetemelet. Tilsett anis, nellik, pepper, kardemomme og salt.
- Smelt smøret og tilsett melk, vørterøl og sirup. Varm blandingen til den er fingervarm (ca. 37 °C). Løs gjæren opp i væsken.
- Tilsett det hele i melblandingen og elt deigen godt, tilsett mer hvetemel slik at deigen blir passe fast og slipper bollen. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin til eltingen. Tilsett rosinene mot slutten av eltingen.
- Dekk deigen med plast og la den heve på et lunt sted til dobbel størrelse (ca. 1 time).
- Del deigen i to like emner, runde eller avlange. Sett kakene på stekeovnsplate dekket med bakepapir. La kakene etterheve i ca. 30 minutter.
- Pensle kakene med sammenvispet egg og melk, og stek dem i forvarmet stekeovn ved 200 °C i ca. 35 minutter. Avkjøl på rist.
3 om dagen:Helsemyndighetene anbefaler 3 porsjoner magre meieriprodukter daglig, og her kan du lese hvorfor. Drikk et glass lettmelk til vørterkaken så får du i deg 1 av 3 om dagen.