Frokostbord med melk, skjærebrett med agurk og tomat på, grovbrød, hvitost og brunost.

5 gode grunner til å spise frokost

Mange nordmenn er tro til frokosten, og det har de gode grunner til. Det er nemlig mange grunner til at det er smart å starte dagen med et næringsrikt måltid.

Frokost er for mange en daglig rutine, mens den for andre er noe man spiser noen ganger i uken. Faktisk spiser hele 69 prosent frokost fem eller flere ganger i uken, og for de som spiser frokost, er måltidet gjerne preget av vaner.

Det finnes mye inspirasjon på sosiale medier til kreative, sunne og fargerike frokoster. Realiteten er at de aller færreste tar seg tid til å lage en avansert frokost før de må løpe ut døra på morgenen. De fleste velger å spise den samme tradisjonelle maten hver gang, som grovbrød med ost eller magert kjøttpålegg og et glass melk til – og det er som regel mer enn bra nok til frokost.

Faktisk utfyller grovbrød og melk hverandre godt.

Derfor er grovbrød og melk smart til frokost

Ernæringsmessig har man behov for å spise variert gjennom dagen og gi kroppen påfyll av ulike typer matvarer og næringsstoffer. Frokosten kan gi et viktig bidrag av maten man ikke alltid får gjennom andre måltider.

Ved å kombinere grovbrød og melk til frokost, får man i seg mange av næringsstoffene man trenger i løpet av dagen i ett og samme måltid.

Melk og meieriprodukter er viktige kilder til næringsstoffer som kalsium og jod, som det er vanskelig å få i seg nok av fra andre matvarer. Mens kalsium er viktig for å bygge og opprettholde et sterkt skjelett som skal vare livet ut, inngår jod i stoffskiftehormonene og er nødvendig for normal forbrenning av energi, i tillegg til at jod bidrar til utvikling av nervesystemet og hjernen hos fostre og små barn. Derfor må spesielt gravide og ammende sørge for at de får i seg nok jod.

Les mer om hvorfor jod er viktig for deg.

Grove kornprodukter er på sin side en viktig kilde til fiber og proteiner. Fiber bidrar blant annet bidrar til god fordøyelse, stabilt blodsukker og metthetsfølelse, og reduserer samtidig risikoen for en rekke alvorlige sykdommer som hjerte- og karsykdommer, tykk- og endetarmskreft samt diabetes type 2. Proteinet på sin side bidrar blant annet til vekst og opprettholdelse av muskelmasse.

Enklere å komme i mål med kostrådene

Helsemyndighetenes kostråd anbefaler tre porsjoner melk og meieriprodukter hver dag. To av tre porsjoner anbefales å være melk, syrnet melk eller yoghurt, for å sikre inntaket av kalsium og jod.

Les mer om hvorfor du bør få i deg 3 om dagen.

For å komme i mål med det anbefalte inntaket, er det smart å starte dagen med et glass melk eller yoghurt til frokost. Det er få som drikker melk til lunsj og middag, så å gjøre det til frokost kan bidra til at du lettere får i deg de tre anbefalte porsjonene i løpet av dagen.

Velger du i tillegg grovt brød og kanskje noe frukt eller grønnsaker til, sikrer du at du får i deg et variert måltid, slik kostrådene anbefaler.

5 gode grunner til å spise frokost

Det er fortsatt mange nordmenn anser frokosten som dagens viktigste måltid, til tross for at stadig flere velger bort måltidet. Å spise frokost er ikke en absolutt nødvendighet i løpet av en dag, men det finnes en rekke gode grunner til at det likevel kan være smart:

  • Frokost gir deg energi. Påfyll av energi trenger vi alle gjennom dagen for å kunne være i aktivitet eller prestere på skole eller jobb.
  • Spiser du en næringsrik frokost, som grovt brød med et glass melk, så gir du kroppen viktige næringsstoffer allerede før du går ut døren.
  • Å spise frokost gjør det enklere å komme i mål med de daglig anbefalte mengdene av melk- og meieriprodukter, fullkorn, frukt, bær og grønnsaker. Helsedirektoratet anbefaler for eksempel tre porsjoner meieriprodukter hver dag, og frokosten er en fin anledning til å få inn en porsjon eller to.
  • Frokost smaker godt! Matglede er viktig, og det å lage seg noe godt å spise allerede til frokost kan kanskje bidra til å løfte humøret flere hakk.
  • Helsemyndighetene anbefaler tre porsjoner meieriprodukter hver dag, fordi dette utgjør en viktig kilde til mineralene jod og kalsium. Derfor er det smart å starte dagen med en yoghurt eller havregrøt laget på melk og et glass melk til frokost. Havregrøt laget på melk vil gi større påfyll av næringsstoffer enn det havregrøt laget på vann vil gjøre.

Her er forslag til gode frokoster:

Kjøleskapsgrøt med bringebær og vanilje
Kjøleskapsgrøt

Kjøleskapsgrøt med bringebær og vanilje

Lag grøt kvelden i forveien og du kan nyte en sunn og god frokost, selv med liten tid.

Kjøleskapsgrøt med chiafrø
Kjøleskapsgrøt

Kjøleskapsgrøt med chiafrø

En god grøt proppfull av næringsstoffer. Perfekt på farten!

Havrepannekaker
Pannekaker

Havrepannekaker

Hva vekker ikke barndomsminnene mer enn varme pannekaker med blåbær?

Byggrynsgrøt
Frokostgrøt

Byggrynsgrøt

Tidligere var denne grøten fast hverdagskost.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.