Melk.no/Melkefakta/Tradisjonelle melkeretter

Blandsmør

Blandsmør er et produkt laget av fersk ostemasse blandet enten med rømme, smør eller fløte, eller en blanding av disse.

Ostemassen er utfelt ved syrning og oppvarming og blandes sammen med fløte, rømme, smør og enkelte steder også mosede kalde poteter .

Vanligvis ble blandingen varmet forsiktig opp, rørt godt sammen til en smidig masse og spist til middag sammen med kokte poteter og flatbrød.

Supper som ble mye brukt sammen med blandsmør var mysmørsuppe, kålrot- og nepesuppe, og ertersuppe. Enkelte steder ble blandsmør stekt i pannen til det ble seigt og hadde fått litt farge. Det ble gjerne spist sammen med poteter og flatbrød.

Blandsmør kalles kjuke i Gudbrandsdalen og skjørost i Østerdalen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.