Gomme
Gomme er en melkerett laget på ostemasse og myse som kokes før det tilsettes sukker og krydder som kanel.
Gomme blir først og fremst sett på som festmat, og serveres til lefser, lomper og vafler. Men den egner seg også godt som både dessert (mange spiser den alene med skje) og smårett, og kan serveres til frokost, lunsj eller til kaffen (da gjerne som smørbrødpålegg).
Mange lokale oppskrifter
Gomme lages over hele landet. Hver bygd har sin oppskrift og sine tradisjoner. Utgangspunktet er melk som blir skilt med løpe eller syre og kokt inn. Hverdagsgomme er ofte bare kokt på skummet melk. Festgomme derimot, tilsettes fløte. Meljevning, egg, sukker, rosiner, kanel, kardemomme og anis er vanlige tilsetninger.
Slik lages gomme
Gomme lages av melk som sprenges ved oppvarming etter tilsetting av løpe eller surmelk. Ostekornene som dannes kan enten findeles eller forsøkes beholdt som store klumper. Etter at melken er sprengt kokes ostemasse på svak varme i flere timer. Innkokingsgraden og fargen kan variere.
Ofte tilsettes gomme smaksstoffer som sukker, sirup og krydder (kanel og kardemomme). Det kan også brukes hvetemel eller semulegryn for å gi gommen ønsket konsistensen.
Lager du en stor kjele med gomme kan du fordele mindre porsjoner i bokser og fryse ned. Da har du gomme lett tilgjengelig når du får lyst på.