Derfor trenger du 3 om dagen
Visste du at 3 porsjoner meieriprodukter kan bidra til å sikre ditt daglige anbefalte inntak av jod og kalsium? Et glass melk, et beger yoghurt og en brødskive med ost gir deg enkelt påfyll.
Er du en av dem som er glad i å spise gulost på knekkebrødet til lunsj, eller drikke et glass iskald melk etter trening? Det kan du gjøre med god samvittighet. Melk og meieriprodukter inneholder nemlig næringsstoffer som kroppen din trenger påfyll av daglig.
Hva er 3 om dagen?
Helsedirektoratet anbefaler i sine kostråd at vi har et daglig inntak av meieriprodukter. Velg meieriprodukter med mindre fett. Med et daglig inntak mener helsemyndighetene tre porsjoner, altså 3 om dagen. Melk og meieriprodukter er blant de største kildene til kalsium og jod i det norske kostholdet.
Her kan du lese mer om hvorfor Helsedirektoratet anbefaler 3 om dagen.
For å bidra til å dekke jodbehovet bør derfor minst to av tre porsjoner om dagen være melk, syrnet melk eller yoghurt.
Melk inneholder viktige næringsstoffer
Melk og meieriprodukter kalles næringstette, fordi de inneholder flere viktige næringsstoffer som kroppen vår trenger hver dag.
Spiser du 3 porsjoner meieriprodukter med mindre fett hver dag, bidrar du derfor til å sikre ditt anbefalte inntak av kalsium og jod, samt andre viktige næringsstoffer, i et ellers sunt og variert kosthold.
Dette får du i deg gjennom et glass melk:
- Kalsium er en av de viktigste byggesteinene i skjelettet vårt. Kalsium bidrar også til å styrke tennene ,og til at musklene og nervesystemet vårt fungerer normalt.
- Jod bidrar til en normal energiomsetning, vedlikehold av hud og nervesystem, til normal vekst hos barn og det er et viktig mineral for hjernen vår. Jod er også viktig for fosterutvikling, og derfor bør spesielt gravide passe på å få i seg nok. Det er få kilder til jod i det norske kostholdet. Melk og meieriprodukter er sammen med hvit fisk og fiskeprodukter de største kildene.
- Proteiner gir oss energi og er byggemateriale for kroppens celler og vev. Proteiner bidrar til muskelvekst og vedlikehold av skjelettet, og de deltar i kroppens stoffskifte. Proteinene i melk har høy kvalitet, og med det menes at melkeproteinene til sammen inneholder alle de essensielle aminosyrene som vi trenger gjennom maten vi spiser.
- Vitamin B12 (kobalamin) er nødvendig for normal nervefunksjon og dannelse av blodceller, som blant annet er viktig for immunforsvaret vårt.
- Vitamin B2 (riboflavin) er viktig for energiomsetningen i kroppen, men også for vekst, syn, hår, hud, negler og nervesystemet.
- Fosfor fungerer sammen med kalsium, og styrker skjelettet og tennene.
- Noen varianter av melk og meieriprodukter er også tilsatt vitamin D. Vitamin D er viktig for opptak av kalsium i tarmen og for å opprettholde en god muskelfunksjon og et godt immunforsvar.
I tillegg inneholder melk og meieriprodukter også blant annet magnesium, flere varianter av B-vitaminer og kalium. Les mer om næringsstoffer i melk her.
Hva er meieriprodukter med "mindre fett"?
Med "mindre fett" eller lette meieriprodukter menes de produktene i hver kategori som inneholder minst fett. For eksempel ost som inneholder maksimalt 17 % fett, yoghurter med 3 % fett eller mindre og skummet eller lett melk (maks 1,8 % fett). Ifølge kostholdsundersøkelsen Norkost er kjøtt- og meieriprodukter de største kildene til mettet fett i det norske kostholdet, og helsemyndighetene anbefaler at man begrenser inntaket av mettet fett til maks 10 % av det daglige energiinntaket.
Like mye næringsstoffer i meieriproduktene med mindre fett
Meieriprodukter med mindre fett har stort sett det samme innholdet av andre næringsstoffer, som tilsvarende produkter med mer fett. Ved å velge meieriprodukter med mindre fett kan du redusere inntaket av fett og kalorier, men likevel få i deg de næringsstoffene kroppen trenger, som blant annet kalsium og jod. Velg derfor meieriprodukter med mindre fett som dine 3 om dagen.
Vet du om du får i deg nok jod? Sjekk her!
Hva er dine «3 om dagen»?
En porsjon kan være:
- Et glass melk eller syrnet melk (1,5-2 dl)
- Et lite beger yoghurt (ca. 125-150 g)
- En porsjon cottage cheese, kvarg eller lignende (ca. 100-160 g)
- En porsjon frokostblanding med melk eller yoghurt naturell (1,5-2 dl)
- En porsjon havregrøt med melk (1,5-2 dl)
- En brødskive med to skiver lettost (20 g ost)
"3 om dagen"- merkeordningen
Det er få som kjenner til anbefalingen fra myndighetene om å få i seg tre porsjoner meieriprodukter hver dag. Det anbefales å velge meieriprodukter med mindre fett. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter har derfor laget et «3 om dagen»-merke, slik at det blir enklere for deg som forbruker å vite hvilke produkter det er lurt å velge. Her kan du lese mer om merkeordningen.
Ernæringsrådgiverens tips
Visste du at melk og meieriprodukter er den største kilden til både kalsium og jod i det norske kostholdet? Sjekk om du får i deg nok med jodkalkulatoren og kalsiumkalkulatoren.
Fakta
Anbefalt daglig inntak av kalsium (NNR 2023):
- 1-3 år: 450 mg (milligram)
- 4-10 år: 800 mg
- 11-17 år: 1150 mg
- 18-24 år: 1000 mg
- > 25 år: 950 mg
- Gravide: 950 mg
- Ammende: 950 mg
Adekvat daglig inntak av jod (NNR 2023):
- 1-10 år: 100 µg (mikrogram)
- 11-14 år: 120 µg jenter, 130 µg gutter
- 15-17 år: 120 µg jenter, 140 µg gutter
- Over 18 år: 150 µg
- Gravide: 200 µg
- Ammende: 200 µg
Flere tang- og taresorter inneholder svært høye mengder jod. Nasjonalt råd for ernæring anbefaler å bruke tørkede tang- og taretilskudd med forsiktighet der innholdet av jod ikke er oppgitt, eller der innholdet er svært høyt. Det totale daglige inntaket av jod for voksne bør ikke overskride 600 µg/dag.
KILDEHENVISNINGER
- Kostrådene - Helsedirektoratet. Oppdater august 2024, sitert august 2024.
- Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet. Oslo: Helsedirektoratet; 2014. IS-2170.
- Helsedirektoratet (Helsenorge.no). Kostråd om melk og meieriprodukter. Sitert februar 2020.
- Meltzer HM, Torheim LE, Brantsæter AL, Madar A, Hope Abel, M & Dahl L. Risiko for jodmangel i Norge. Identifisering av et akutt behov for tiltak. Oslo: Nasjonalt råd for ernæring;2016. IS-0591.
- Blomhoff, R, Andersen, R., Arnesen, E.K., Christensen, J.J., Eneroth, H., Erkkola, M., Gudanaviciene, I., Halldórsson, T.I., Høyer-Lund, A., Lemming, E.W., Meltzer, H. M., Pitsi, T., Schwab, U., Siksna, I., Tórsdóttir, I., Trolle, E. Nordic Nutrition Recommendations 2023. Copenhagen:Nordic Council of Ministers, 2023