Ciabatta - grunnoppskrift
"Ciabatta" betyr tøffel på italiensk. Dette fordi bakverket har et tøffelaktig og litt uformelig utseende. Ciabatta har blitt populært i Norge de seneste årene på lik linje med andre spennede bakverk som baguetter og bagels.
Ingredienser:
Porsjoner
- Dag 1 (surdeig):
- 10 g Gjær
- 5 dl Vann
- 5 dl Hvetemel
- Dag 2:
- 6 dl Hvetemel
- 2,5 dl Durumhvete (eller vanlig hvetemel)
- 10 g Gjær
- 3 dl Vann
- 20 g Salt
- 0,5 dl Smør (evt. olivenolje)
Fremgangsmåte:
Dag 1:
- Bland kaldt vann og gjør. Rør inn mel og bland til du får en jevn konsistens. Deigen skal være klissete.
- Dekk deigen med plast og la den stå kjølig 6 - 12 timer.
Dag 2
- Sett ovnen på 250 °C.
- Tilsett hvetemel, durumhvete, gjær rørt i vann, salt og smør til surdeigen. Elt god. Deigen skal være ganske løs, men ikke klissete. Tilsett mer mel om nødvendig. Kokkens tips:Hvis du ikke har durumhvete går det helt fint å bruke vanlig hvetemel også.
- Strø mel på benken og hell ut deigen. Del deigen i 8 biter og form hver bit til en bred, tøffellignende klump. Den vil sige litt sammen, men sånn skal det være.
- Legg bitene på en stekeplate godt drysset med mel, helst durumhvete. Pensle deigen med smør (evt olje) og dekk med plast. La deigen heve ca 2 timer på kjøkkenbenken.
- Sett ciabattaene i stekeovnen og skru ovnen ned til 200 °C. Stekes i ca 35 minutter. De er ferdig når du hører en hul lyd når du banker på dem. Avkjøl på rist. Ernæringsrådgiverens tips:Ciabatta smaker deilig nystekte med brunost eller gulost på. Brunost gir deg jod , mens gulost gir deg kalsium .