Derfor bør gulost være en del av kostholdet ditt
Visste du at gulost, i tillegg til å være superdigg, også er rik på kalsium - et næringsstoff kroppen trenger hver dag? Det er også en av grunnene til at helsemyndighetene anbefaler ost som en av 3 om dagen. Velg den med mindre fett.
3 om dagen gir kalsium
Har du hørt om 3 om dagen? Helsedirektoratet anbefaler i sine kostråd at vi har et daglig inntak av magre meieriprodukter, og med dette menes 3 porsjoner, altså 3 om dagen. Grunnen til denne anbefalingen fra helsemyndighetene er at melk og magre meieriprodukter er næringsrike og er blant de største kildene til både kalsium og jod i kostholdet vårt. Gulost inneholder mye kalsium, mens melk, yoghurt og brunost også er gode kilder til jod.
Velger du en skive med lett gulost i hverdagen kan dette fint være en av dine tre porsjoner. Med et glass melk og en yoghurt i tillegg er du i mål. Les mer om 3 om dagen her.
Vi trenger kalsium hver dag
Kalsium er et mineral som blant annet er viktig for å styrke og opprettholde ben og tenner, og forebygge benskjørhet.
Som med andre vitaminer og mineraler må vi få tilført kalsium hver dag gjennom det vi spiser og drikker.
Med bare et par osteskiver har du kommet langt på vei.
Det finnes kalsium i flere ulike matvarer, og et sunt kosthold hvor man ikke regner med meieriprodukter, gir deg ca. 30 % av det du trenger av kalsium hver dag. De siste 60 % av dagsbehovet vårt for kalsium er det faktisk meieriproduktene som bidrar med. De er derfor en viktig del av et sunt og variert kosthold.
Les også: Derfor er kalsium også viktig for voksne
Hvor mye kalsium inneholder melk og ost?
Melk er en god kilde til kalsium, og inneholder rundt 130 mg per dl melk.
- Et glass melk (2 dl) gir en voksen kvinne over en fjerdedel av det hun trenger av kalsium hver dag (som er 950 mg).
Gulost inneholder enda mer kalsium, og inneholder faktisk mest av alle meieriproduktene. Grunnen til det er at kalsium er bundet til melkeproteinene som ost består av. Enkelte gulostvarianter kan derfor ha nesten 1000 mg kalsium per 100 g ost.
- En porsjon (20 g) vanlig gulost gir deg rundt 164 mg kalsium. Det er ganske mye kalsium fra bare et par osteskiver! Spiser du for eksempel et par brødskiver med gulost hver dag, kan du dermed dekke opp mot halvparten av kalsiumbehovet til en voksen kvinne.
Prøv vår kalsiumkalkulator og sjekk om du får i deg nok kalsium
Hvorfor er det så viktig å få i seg nok kalsium?
Kalsium er det mineralet vi har mest av. Faktisk har vi over 1 kg kalsium i kroppen, og 99 % av dette befinner seg i tenner og skjelett. Resten er fordelt mellom blod og væsken utenfor og inni cellene våre. Det å bygge og vedlikeholde skjelettet er derfor en sentral oppgave for kalsium. For at kroppen skal kunne ta opp kalsium er nok vitamin D essensielt. Les mer om det her.
Mineralet er dessuten nødvendig for å overføre signaler i kroppen. Både muskler og nerver trenger nemlig kalsium for å fungere normalt. Kalsium er også viktig for at blodet skal koagulere, og det bidrar til at fordøyelsesenzymene fungerer normalt.
Får man i seg for lite kalsium i ung alder mens man bygger skjelettet kan det føre til benskjørhet (osteoporose) senere i livet. For at alle de viktige oppgavene til kalsium skal kunne gjennomføres sørger hormoner i kroppen for at det til enhver tid er en konstant konsentrasjon av kalsium tilgjengelig i blodet.
Flere gode nyheter: 5 gode grunner til å spise ost
Hva hvis man ikke spiser meieriprodukter?
Ettersom melk og meieriprodukter er de største kalsiumkildene i norsk kosthold, kan det være vanskelig å få dekket kalsiuminntaket dersom man ikke inkluderer disse matvarene i kostholdet sitt og ikke erstatter dem med andre matvarer som inneholder mye kalsium.
Andre kalsiumkilder i kostholdet kan være:
- Grønne bladgrønnsaker som grønnkål og brokkoli
- Bønner, nøtter og sesamfrø med skall
- Sardiner med ben
Disse kildene er svært viktige å inkludere i kosten om du av ulike grunner ikke spiser produkter med melk.
Les også: Slik får kvinner et sterkt skjelett
Ernæringsrådgiverens tips
Like mange næringsstoffer i ost med mindre fett
Ost regnes for å ha "mindre fett" dersom den inneholder maksimalt 17 % fett. Innholdet av andre næringsstoffer som vitaminer og mineraler er derimot stort sett det samme selv om osten inneholder mindre fett. Ved å velge ost med mindre fett kan du redusere inntaket av fett og kalorier, men likevel få i deg et en betydelig andel kalsium og andre næringsstoffer kroppen trenger hver dag.
Fakta
Spiser du en brødskive med gulost, drikker et glass melk og spiser en yoghurt hver dag, kan du enkelt få nok kalsium om du ellers spiser sunt og variert.
Sjekk om du får i deg nok med kalsiumkalkulatoren.
Anbefalt daglig inntak av kalsium
Anbefalt daglig inntak av kalsium (NNR 2023):
- 1-3 år: 450 mg (milligram)
- 4-10 år: 800 mg
- 11-17 år: 1150 mg
- 18-24 år: 1000 mg
- > 25 år: 950 mg
- Gravide: 950 mg
- Ammende: 950 mg
KILDEHENVISNINGER
Anbefaling om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet. Helsedirektoratet.
Kostråd om melk og meieriprodukter. Helsenorge
Blomhoff, R, Andersen, R., Arnesen, E.K., Christensen, J.J., Eneroth, H., Erkkola, M., Gudanaviciene, I., Halldórsson, T.I., Høyer-Lund, A., Lemming, E.W., Meltzer, H. M., Pitsi, T., Schwab, U., Siksna, I., Tórsdóttir, I., Trolle, E. Nordic Nutrition Recommendations 2023. Copenhagen: Nordic Council of Ministers, 2023