Kaffeost
Kaffeost er en tradisjonell samisk ost som deles i biter og legges i kaffen som et energirikt måltid. Alternativt kan osten spise ved siden av en kopp kaffe, gjerne med litt multesyltetøy.
Fremstilling av kaffeost
Kaffeost lages ved å løpefelle melk av geit eller ku, det vil si å tilsette løpe slik at ostemassen skilles ut av melken. Det hele blir så varmet opp nesten til kokepunktet før ostestoffet has over i et osteklede slik at mysen får renne av. Ostestoffet blir deretter presset til en flat rund form med en tykkelse på omtrent 2-3 cm. Osten stekes i ovnen ved 225 °C i 20-25 minutter før den avkjøles.
Oppbevaring og holdbarhet
Kaffeost kan fint fryses og tas opp ved behov.
Brukertips i matlagingen
Kaffeost har i seg selv en nøytral smak. Osten deles i biter som legges i en kaffekopp eventuelt med litt sukker. Så dekkes osten med varm kaffe. Kaffen drikkes først før osten nytes.