Makaronigrateng
40-60 min
Enkel
Ingredienser:
Porsjoner
- Tomatsaus:
- 1 stk Løk
- 2 båt Hvitløk
- 2 stk Gulrot
- 2 stk Stilkselleri (stangselleri)
- 2 ss Soltørkede tomater (i olje)
- 250 g Tomat (f.eks cherrytomtater)
- 1 boks Hermetiske tomater
- 3 dl Vann
- 1 stk Buljongterning
- 50 g Smør
- 50 g Hvetemel
- 5 dl Melk
- 150 g Gulost
- 3 dl Makaroni
- 1 ts Smør
Fremgangsmåte:
- Finhakk løk, hvitløk, gulrot og stangselleri.
- Varm olje i en kjele og stek grønnsakene på middels varme til løken er blank.
- Tilsett soltørket tomat i små biter, små tomater delt i to, hermetiske tomater og grønnsaksbuljong. La sausen småkoke til den tykner. Smak til med salt og pepper.
- Kok makaroni i lettsaltet vann. Pass på at du ikke overkoker makaronien, men la den heller være litt underkokt. Rør inn litt smør.
Hvit saus:
- Smelt smøret i en kjele på middels varme.
- Tilsett melet og rør det godt inn. La det surre under omrøring i cirka 2 minutter. Ta kjelen av varmen, eller sett platen på laveste trinn.
- Tilsett melk, litt om gangen, og rør godt med en visp. Sett kjelen tilbake på platen og kok opp under omrøring til du får en glatt og tykk saus. Smak til med salt, pepper, revet muskatnøtt og chiliflakes. Bland makaronien inn i den hvite sausen.
- Ha tomatsausen i en liten ildfast form. Topp med den hvite sausen, og avslutt med revet ost.
- Stek ved 220 °C i cirka 20 minutter til osten er gyllen.