Dette bør du spise for å holde en sunn vekt
Et sunt og variert kosthold sammen med nok fysisk aktivitet er det viktigste for å holde en sunn vekt. Hvis du slanker deg er det fornuftig å spise grønt, magert og fiberrikt. Det finnes dessuten holdepunkter for at magre, proteinrike meieriprodukter er gunstige om du ønsker å gå ned i vekt.
Proteiner er et av de energivende næringsstoffene, og det har flere sentrale oppgaver i kroppen. De bidrar i oppbygging og vedlikehold av celler og vev.
Melkens proteiner inneholder alle de 20 aminosyrene proteiner er bygget opp av, både de 11 aminosyrene kroppen kan lage selv, og de 9 som må tilføres gjennom maten vi spiser, det som kalles essensielle aminosyrer.
Proteiner gir metthet
Det finnes god dokumentasjon på at proteinrik mat metter godt. Sammenlignet med fett og karbohydrater gir proteiner bedre metthet på samme antall kalorier.
Proteininnholdet i meieriprodukter varierer (protein per 100 gram):
- Melk: ca. 3,5 gram
- Yoghurt: 11-16 gram
- Gulost: 10–25 gram
Når magre meieriprodukter inngår i et sunt kosthold eller i et kosthold der ønsket er å gå ned i vekt, kan de bidra til å gi god metthetsfølelse, uten å gi så mange kalorier.
Ønsker du å gå ned i vekt? Med BMI-kalkulatoren kan du få beregnet ditt kaloribehov og få dagsmenyer tilpasset deg.
Kalsium og jod for forbrenningen
Magre meieriprodukter er næringstette, det vil si at de bidrar med mange næringsstoffer for hver kalori de gir. Melk og meieriprodukter er den viktigste kilden til jod og kalsium i det norske kostholdet, og gir deg også et verdifullt bidrag av vitamin B12, vitamin B2 og fosfor. Les mer om hvorfor melk er sunt.
Kalsium finnes i alle cellene i kroppen vår, og er viktig i svært mange av prosessene som skjer inni oss hele tiden, som å bygge og bevare et normalt skjelett og å bidra med normal muskelfunksjon.
Studier har vist at meieriprodukter kan redusere fettmassen i kroppen, og dette antas å skyldes at kalsium kan binde fettsyrer slik at noe av fettet ikke tas opp i kroppen.
Jod er et mineral som inngår i produksjonen av skjoldbruskkjertel-hormonene som regulerer stoffskiftet (metabolismen) vårt. For at forbrenningen skal fungere normalt må vi få i oss nok jod, men det finnes dessverre få kilder til jod i kostholdet vårt. Hvit fisk er sammen med melk og meieriprodukter de største bidragsyterne.
Les mer: Derfor er jod viktig for deg
Spis tre porsjoner magre meieriprodukter daglig
Det finnes ingen mirakelkur hvis du vil slanke seg. For å gå ned i vekt er nøkkelen å forbruke flere kalorier enn du inntar.
Kroppens behov for næringsstoffer er det samme selv om du slanker deg, og derfor spiser mindre mat. Da bør maten du spiser være næringstett, det vil si at den skal gi deg et bredt spekter av vitaminer og mineraler.
Les mer: Derfor trenger du 3 om dagen
Magre meieriprodukter har like mange næringsstoffer som de originale produktene, men færre kalorier. Derfor er de et godt valg dersom du ønsker å gå ned i vekt. Studier viser at de som drikker mest melk både har lavere kroppsvekt og mindre fett på kroppen enn de som drikker minst melk.
Det er liten grunn til å utelate melk og meieriprodukter fra kostholdet om man ønsker å gå ned i vekt. Det kan derimot være smart å inkludere tre porsjoner med magre og proteinrike meieriprodukter daglig. Dette kan for eksempel være:
- En stor skål cottage cheese (300 gram): Ca. 38 gram protein
- En liten skål cottage cheese (150 gram): Ca. 19 gram protein
- En porsjon kvarg (150 gram, 1 % fett): Ca. 18 gram protein
- Et porsjonsbeger yoghurt (proteinrik variant, 160 g): Ca. 11-16 gram protein
- 2 skiver lettere gulost: Ca. 5-7 gram protein
- 1 glass (2 dl) proteinberiket melk (f. eks. Styrk): Ca. 11 gram protein
Her finner du inspirasjon til proteinrike oppskrifter med meieriprodukter.
Ernæringsrådgiverens tips
Helsemyndighetenes kostråd for meieriprodukter er:
La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.
Med dette menes tre porsjoner, hvorav minst to av disse bør være melk, syrnet melk eller yoghurt for å bidra til å dekke behovet for jod.
En porsjon kan være:
- et glass melk eller syrnet melk (2 dl)
- et lite beger yoghurt (ca. 125 g)
- en porsjon cottage cheese, kvarg eller lignende (ca. 100 g)
- en porsjon frokostblanding med melk eller yoghurt naturell
- en porsjon havregrøt med melk
- en brødskive med to skiver lettost (20 g ost)
Fakta
Hvor mye protein trenger du?
Helsedirektoratet anbefaler at proteininntaket bør ligge på rundt 10-20 prosent av energiinntaket vårt. For en gjennomsnittlig kvinne som har et energibehov på 2000 kalorier (kcal) tilsvarer dette 200-400 kcal hver dag fra proteiner. I gram er dette fra 50-100 gram proteiner (1 gram protein gir 4 kcal).
Les mer om hvor mye proteiner du trenger her.
Andre kilder til proteiner i kostholdet vårt er grove kornprodukter, fisk, kjøtt, egg, nøtter og belgvekster.
KILDEHENVISNINGER
- Helsedirektoratet. Kostrådene. Oppdater oktober 2016, sitert august 2020.
- Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet. Oslo: Helsedirektoratet; 2014. IS-2170.
- Hong JY, Lee JS, Woo HW, Om AS, Kwock CK & Kim MK (2020) Meta-analysis of randomized controlled trials on calcium supplements and dairy products for changes in body weight and obesity indices. Int J Food Sci Nutr. 2020.
- Astrup A. Calcium for prevention of weight gain, cardiovascular disease, and cancer. Am J Clin Nutr. 2011, 94:1159-1160.
- Gosby AK, Conigrave AD, Raubenheimer D & Simpson SJ. Protein leverage and energy intake. Obes Rev. 2014, 15(3):183-91.
- Schwingshackl L, Hoffmann G, Schwedhelm C, Kalle-Uhlmann T, Missbach B, Knüppel S & Boeing H. Consumption of Dairy Products in Relation to Changes in Anthropometric Variables in Adult Populations: A Systematic Review and Meta-Analysis of Cohort Studies. PLoS One. 2016, 16;11(6): e0157461.
- Panahi S, Tremblay A. The Potential Role of Yogurt in Weight Management and Prevention of Type 2 Diabetes. J Am Coll Nutr. 2016, 35(8):717-731.
- Tremblay A, Doyon C & Sanchez M. Impact of yogurt on appetite control, energy balance, and body composition. Nutr Rev. 2015, 73 Suppl 1:23-7.
- Dougkas A, Reynolds CK, Givens ID, Eldwood PC & Minihane AM. Associations between dairy consumption and body weight: a review of the evidence and underlying mechanisms. Nutr Res Rev. 2011, 24(1):72-95.
- Feeney EL, O'Sullivan A, Nugent AP, McNulty B, Walton J, Flynn A & Gibney ER. Patterns of dairy food intake, body composition and markers of metabolic health in Ireland: results from the National Adult Nutrition Survey. Nutr Diabetes. 2017, 20;7(2): e243.