Tettemelk i skål med knust knekkebrød i
Melk.no/Melkefakta/Melk

Tettemelk

Tettemelk er laget av helmelk ved bruk av en syrekultur kalt tettekultur.

Tettekultur gir produktet en mildt sur smak og en fyldig, men noe seig, trådtrekkende konsistens. Tradisjonelt ble melken helt over blader av tettegressplanten for det er herfra bakteriene i tettekulturene kommer fra. Ved industriell produksjon av tettemelk, blir melken varmebehandlet, men trenger ikke være homogenisert før syrning med bakterier fra tetteplanten.

Fil er en type tettemelk laget av helmelk tilsatt tettekultur.

Tettekultur

Tettekultur kommer opprinnelig fra tettegressplanten. Før i tiden ble melk helt over blader av tettegress, og man tror at bakteriene på planten gjorde at melken ble seig og lett syrlig. Resultatet var tettemelk. I dag brukes ikke lenger tettegress, men en tettekultur.

Referanser

Judith A. Narvhus, Roger K. Abrahamsen (2023) Traditional and modern Nordic fermented milk products: A review. International Dairy Journal, 142, 105641. https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2023.105641.

Lovdata (2004). Forskrift om beskyttelse av produktbetegnelsen Økologisk Tjukkmjølk fra Røros som Beskyttet geografisk betegnelse. Landbruks- og matdepartementet

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.