Melk.no/Melkefakta/Tradisjonelle melkeretter

Kjellermelk

Kjellermelk er tettemelk laget på setra av skummet melk. Melken var seig, sur og holdbar, og ble brukt til tørstedrikke, vassgraut og flatbrødsoll.

De siste dagene før de flyttet til setra for sommeren begynte gårdsfolket å lage kjellermelk. Store trebutter ble satt i kjelleren og fylt med skummetmelk som var kokt opp og avkjølt. Det ble hatt i tette laget av tettegras, og over dette ble det lagt et klede, en kile som gav luft, og til slutt et trelokk. Det kunne fylles på mer melk etter hvert.

Kjellermelk var seig, sur og langtidsholdbar, og ble drukket til vassgraut og flatbrødsoll.

Når kjellermelk hadde stått en stund skilte den seg i to lag; en tykk masse mot bunnen og en blå væske øverst, kalt bleng.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.