Melkeglass på trebord
.../Melkefakta/Melkeproduksjon/Produksjonsprosesser

Homogenisering

Vet du hvorfor melken homogeniseres? Og hvordan endrer melken seg etter homogenisering? Finn svarene her.

Fettet i  er den delen av melken som har lavest vekt. Fettkulene vil derfor flyte opp og danne et fløtelag. For å unngå at melkefettet skiller seg og danner dette fløtelaget i tillegg til fettklumper i melken, blir den homogenisert.

Hva er homogenisering?

Homogenisering er en behandling av melken som gjør at melkefettet blandes jevnt inn i melken og ikke skilles ut under lagring.

Fettet i melk består av mange fettkuler i ulik størrelse og veier mindre enn resten av melken. I uhomogenisert melk vil fettet derfor flyte opp og danne et fløtelag på toppen. 

Ved homogenisering blir melken presset raskt gjennom en smal dyse ved høyt trykk slik at størrelsen på fettkulene reduseres. De mange små fettkulene sørger for at melkefettet finfordeles og holder seg jevnt fordelt i melken.

Homogeniseringen er en ren fysisk prosess, sammensetningen av melken blir ikke forandret. 

Homogeniseres all melk?

De fleste melketyper homogeniseres, men det er noen unntak. Skummet melk homogeniseres ikke fordi den praktisk talt er fettfri. Kremfløte homogeniseres heller ikke fordi homogeniseringen vil ødelegge piskeegenskapene og dermed kvaliteten på kremen. Det finnes dessuten en variant av lettmelk på markedet som ikke er homogenisert.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.