De beste tipsene til julegrøten
Nyt julegrøt i dag, og lag riskrem av restene i morgen. Se hvordan du kan lage risengrynsgrøt som aldri svir seg.
Før du begynner
- Start med en beregning av hvor mye grøt du trenger. En god regel er at 1 kg grøt er nok til 3 voksne eller 4 barn.
- Skal du koke grøt på vanlig måte er det lurt å velge en kjele med tykk bunn så grøten ikke svir seg så lett.
- Du kan bruke alle varianter av melk til å lage grøt. Helmelk gir god og fyldig smak på festgrøt, mens lettmelk egner seg til hverdags. En risengrynsgrøt helt fri for laktose får du hvis du bruker laktosefri melk.
- Eksperimenter med smaken! Hva med å koke grøt med litt vaniljesukker, vaniljestang eller kanelstang? Eller med rosiner?
- Har du husket mandelen? Ingen julegrøt uten mandel og marsipangris - eller en annen premie. Jakten på mandelen er moro for både liten og stor, og en viktig del av tradisjonene rundt julegrøten.
Slik lager du grøten som aldri svir seg
Mange forbinder risengrynsgrøt med konstant røring i gryten for å unngå at grøten svir seg. Med dynegrøt-måten slipper du den jobben.
Dynegrøt er grøten som aldri svir seg, ikke koker over og som lager seg selv mens du kan bruke tiden din på andre ting. I tillegg får grøten en nydelig konsistens.
Til 4 porsjoner trenger du:
4 dl vann
2 dl grøtris
½ ts salt
1 l helmelk eller lettmelk
- Kok opp vann og tilsett grøtris og salt. La det koke på svak varme under omrøring til vannet har kokt nesten helt inn (ca. 10 min).
- Spe så med helmelk, lettmelk eller en blanding av disse og kok opp under omrøring.
- Ta gryten bort fra komfyren og sett på lokk.
Dynegrøten kan deretter tilberedes på tre måter:
- Pakk et ullpledd eller aviser rundt kjelen. Sett så kjelen i stekeovnene på 30°C i 2-3 timer.
- Pakk et ullpledd rundt kjelen. Sett kjelen i kald stekeovnen i ca. 3 timer. Du kan også gi ovnen en liten lunk før du sette inn kjelen.
- Pakk kasserollen inn i en dyne og sett den på et lunt sted i 3-4 timer.
Spe med litt varm melk før servering, hvis grøten er blitt for tykk.
Dette bruker du grøtrestene til
Når man lager grøt sitter man ofte igjen med en del restemat som ikke ble spist opp. Om du ikke er lysten på risgrøt dagen etter, kan restene fint fryses ned. Grøt er også en matvare det er lett å forvandle til annen deilig mat.
- Det enkleste er å lage en god porsjon riskrem som du kan servere med en god rød saus.
- Et annet godt alternativ er rislapper
- eller hva med å prøve deg på grøtvafler?
- Her kan du lese mer om grøtrester og hva du kan bruke det til.
Les flere tips til hvordan du kan bruke rester av risgrøt her!
Mye grøt til overs? Prøv deg på en riskremkake
Denne kaken vil garantert imponere gjestene dine. Med deilig mandelbunn og søt riskrem med kirsebær smaker den utrolig godt. Hvorfor ikke gjøre litt ekstra stas ut av grøtrestene? Her finner du oppskriften på vår populære riskremkake.
Ønsker du mer inspirasjon? Her finner du alle våre tips og juleoppskrifter!
Fakta
Dette kan du lage av grøtrestene: