Kremost
Kremoster er friske og milde ferskoster med smidig og smørbar konsistens.
Det finnes flere produsenter av naturell kremost på det norske markedet, og det tilbys en rekke smaksvarianter der en har tilsatt ulike blandinger av krydder, urter og frukt. Det produseres også lettvarianter av kremost for de som ønsker et produkt med lavere fettinnhold.
Fremstilling av kremost
Kremost fremstilles av en syrnet blanding av melk og fløte som gjennomgår en sterk varmebehandling før ystemelkens ostestoff skilles fra mysen gjennom en spesiell separeringsteknikk. Ved produksjon av kremost benyttes det ikke osteløpe, og den sterke varmebehandlingen av melken gjør at osten ikke forandrer smakskarakter i holdbarhetstiden.
Næringsinnhold i kremost
Næringsinnhold i kremost naturell per 100 gram:
278 kcal
6 gram protein
27 gram fett
hvorav 17,1 gram mettet fett
96 milligram kalsium
26 mikrogram jod
Kremost finnes også med mindre fett. Kremost med mindre fett (light) inneholder mindre energi, men litt mer protein enn originalen.
Oppbevaring og holdbarhet
Kremost er en ferskvare, men kan i utgangspunktet ha lengre holdbarhet enn dato på emballasjen. Produsentene garanterer ikke for holdbarheten utover dette. Sensorisk kvalitet (lukt, smak, konsistens) forringes etter utgått holdbarhet. Endringene kan være knyttet til mer sur eller besk smak, myseutskillelse og endringer i konsistens. Ferskoster infisert med mugg eller gjær bør ikke spises.
Kremost har ideell oppbevaringstemperatur ved 0-4 °C, men kan fryses i emballasjen i inntil 6 måneder. Osten blir da kornete og mister en del av væsken ved opptining. Derfor egner den seg best til bruk i sauser og andre varme retter eller i bakverk.
Brukertips i matlagingen
Kremostene har et vidt bruksområde. I tillegg til det tradisjonelle bruksområdet som pålegg på brød og kjeks, benyttes kremost mye i matlaging, i sauser, supper og i ostekaker.
KILDEHENVISNINGER
Næringsinnhold: Matvaretabellen