10 tips til middager laget med norske råvarer
Velger du importert mat fremfor norsk? Det er det ingen grunn til. Norske råvarer som bygg og havre, rotgrønnsaker og meieriprodukter har høy kvalitet. I tillegg er det bærekraftig og en støtte til de norske bøndene.
Det er mange som synes det er vanskelig å vite hva man bør spise for å leve litt mer klimavennlig. Tre enkle og gode tips for et mer bærekraftig norsk kosthold er:
- Velg helst sesongbasert
- Kjøp norske råvarer
- Sørg for å spise opp maten
Les mer om hvordan du kan spise bærekraftig her.
Å velge norske råvarer har også en annen betydning utover at kvaliteten er høy og at det er mer bærekraftig. Støtter vi opp om de norske bøndene, bidrar vi blant annet til å bevare arbeidsplasser, og at vi kan ha folk boende over hele landet.
Les også: Derfor du bør velge norske meieriprodukter.
Nyt ferske, norske meieriprodukter og grønnsaker, frukt og bær i sesong! Her har vi samlet 10 forslag til middagsretter som kan inspirere deg til å bruke mer norske råvarer.
Salat på glass- byggrynsalat
Salat på glass er perfekt for deg som vil ha noe sunt å spise, selv når du er på farten.
Grove pannekaker med havregryn
Grove pannekaker med havregryn er rike på fiber og metter godt. Disse kan spises både varme og kalde.
Potetsuppe
Suppe er både mettende, godt og enkelt å lage. Prøv en ny vri på den allsidige poteten.
Blomkålsuppe
Blomkålsuppe er ypperlig turmat. Hell den over på termos så holder den seg varm og er enkel å ha med seg.
Vegetarlasagne med rotgrønnsaker
Norske rotgrønnsaker er full av næring og smaker nydelig. Prøv grønnsakene i en vegetarlasagne med kremet hvit saus og ost.
Torskegryte med karri
Hva skal vi ha til middag i dag? Lag en deilig, enkel og god torskegryte full av gode smaker.
Grove fiskekaker
Hjemmelagde fiskekaker smaker fantastisk godt. Og det er enklere å lage enn du tror!
Viltgryte med skogsopp
Reinsdyrkjøtt og sopp gir smak av høst. Prøv denne enkle og raske oppskriften på viltgryte.
Fakta
- Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
- Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.
- Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
- Spis grove kornprodukter hver dag.
- Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
- Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
- La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.
- Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
- Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlaging og på maten.
- Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
- Velg vann som tørstedrikk.
- Vær fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag.